Fizika namų šeimininkėms

vieno racionalaus fiziko blogas

PET, HDPE, LDPE, PP. Ligų pavadinimai?

leave a comment »

 

Plastiko butelis alui, liaudyje žinomas “bambalio” vardu, jau spėjo tapti kultiniu tam tikro gyvenimo būdo simboliu. Įdomiausia, kad “bambalių” pasaulyje netruko atsirasti žmonių gyvenimo atspindžių. Neseniai plačiai išgarsėjo vienos nedidelės alaus daryklos penkialitriai “bambaliai” milžinai, kiti netikėtai tapo “bambalių” elitu, nes juos gaminant esą naudojama ypatinga technologija.

Iš tiesų, visi jie gaminami iš to paties plastiko ir kiek keista, kad Lietuvos dar nepasiekė JAV populiari plastiko indų baimė. Žmonės nerimauja, kad buityje ilgai naudojami plastiko indai pradeda išskirti nuodingas medžiagas, galinčias paskatinti vystytis vėžio ląsteles.  Dalis vartotojų netgi atsisako pirkti maisto produktus plastiko įpakavimuose. „Bambalių“ pirkėjams tokie nuogąstavimai gal ir nė motais, bet man tapo įdomu, ar išties plastiko indai yra saugūs.

Paaiškėjo, kad baimė, kaip įprasta, gerokai perdėta, tačiau toli grąžu ne visos plastiko rūšys yra vienodai saugios – namų šeimininkės, kurios taupydamos pinigus panaudotus margarino indelius naudoja vietoje sviestinių, turėtų liautis tai dariusios – polietilenas tereftalatas (PET, arba „Plastikas Nr. 1“) daugkartiniam naudojimui visai netinkamas.

 JAV Nacionalinės geografijos draugijos  šaltinis “The Green Guide” nurodo, kad trijų rūšių plastikas yra visiškai saugus daugkartiniam vartojimui ir maisto saugojimui. Tai „Plastikas Nr.2“ – didelio tankio polietilenas (žymimas trumpiniu HDPE), „Plastikas Nr.4“ – mažo tankio polietilenas (LDPE)  ir „Plastikas Nr. 5“ – polipropilenas (PP). Būtent iš tokių rūšių plastiko dažniausiai gaminami daugkartiniam naudojimui  skirti indai. Kita vertus, „dažniausiai“ nereiškia „visuomet“, todėl vartotojai turėtų apžiūrėti būsimą pirkinį ir išsiaiškinti, kokios raidės įspaustos jo dugne ar šone.

Kai kurios kompanijos maisto produktams naudoti skirtus indus gamina iš polikarbonato (O) vadinamo „Plastiku Nr.7“. Manoma, kad šis plastikas ilgo naudojimo metu išskiria hormonus ardantį bisfenolį A, todėl tokio tipo indus reikėtų vengti vartoti daug kartų.

Bisfenolio ir kitokių žalingų medžiagų esama ir bene dažniausiai sutinkamame “Plastike Nr. 1” polietilene tereftalate (PET arba PETE). Iš šio plastiko dažniausiai gaminami limonadų buteliai ir garsieji “bambaliai”. Vėžį sukeliančių dioksinų esama PVC plėvelėje, arba polivinilchloride („Plastikas Nr. 3“), į kurią dažnai vyniojami produktai laikinam įpakavimui. Todėl plėvelę geriau iškart nuimti, kai pirkinius parnešate namo.

Įpakavimui naudojamas ir „Plastikas Nr.6“ polistirenas (PS) arba „putplastis“, kurio sudėtyje esantis stirenas gali paveikti odą, dirginti akis, sukelti depresiją, sutrikdyti inkstų funkcijas ir pakenkti centrinei nervų sistemai. 

Taigi, potencialių pavojų esama, tačiau jie kur kas tolimesni negu rodo didelės baimės akys. Tiesa, tiems kurie plastiko indus ketina naudoti ilgiau negu šeimos servizą, paveldėtą iš senelės, derėtų žinoti, kad plastiko paviršius nėra atsparus mechaniniams pažeidimams, o įvairiuose įbrėžimuose kaupiasi bakterijos.

Written by fizikologas

8 rugpjūčio, 2008 8:15 am

Parašykite komentarą